Ny patientmatsmeny ger större variationsmöjligheter
.
Den 6 oktober inför Kost en nya patientmeny på Akademiska sjukhuset i Uppsala och på sjukhuset i Västerås. Den 7 oktober är turen kommen till Köping, Fagersta och Sala.
Den nya menyn är skapad med patientens behov, förutsättningar och önskemål i fokus – och är i enlighet med Livsmedelsverket rekommendationer för måltider på sjukhus.
Syftet med menybytet är att skapa variation och förnyelse. Klassisk husmanskost blandas med nya rätter, och varje rätt kan varieras genom olika konsistenser, smaker och utseenden.
Det här består nya menyn av:
- 18 varmrätter
- 2 sallader
- 4 soppor
- 6 smårätter
- 6 efterrätter
Färre varmrätter – men smårätter införs
Antalet varmrätter är något färre än tidigare. Menyn ger dock fortfarande en stor valmöjlighet genom smårätter vilket ökar variationsmöjligheterna. Smårätter är en nyhet som både personalen och patienterna kan använda för att styra portionsstorleken.
Smårätterna innehåller cirka 250 kalorier, vilket motsvarar en halv normalportion.
De kan kombineras för att utgöra en komplett måltid – men även användas som förrätt, eller ätas för den med nedsatt aptit.
Smårätterna kan även användas som ett förstärkt mellanmål och/eller som ett senare kvällsmål. Vissa smårätter passar även som frukost, till exempel omelett och risgrynsgröt.
Klicka på länkarna nedan om du vill titta i våra menyer
Varmrättsmeny
Smårätter och efterrätter
Timbalmeny
Veganmeny