Laddar in

Välkommen till WordPress. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller radera det. Sedan kan du börja skriva!

Götapriset 2015


Framtidens patientmat vann Götapriset 2015

Kost vinnare av Götapriset 2015

Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter


Kosts uppmärksammade system för mat till patienter – kallat framtidens patientmat – har tilldelats Götapriset 2015 för Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter.

– Jätteroligt! Det var en stor ära att vara slutnominerad av 362 insända bidrag. Att Kost sedan blir vinnare är helt fantastiskt. Det visar att framtidens patientmat är något helt nytt och unikt, säger landstingsrådet Tommy Levinsson (S).

– Jag är så stolt över mina medarbetare. Alla på Kost ska känna att de har del i priset. Utan medarbetarnas insatser hade vi aldrig kunna förverkliga det nya systemet för mat till patienter, säger Marcus Jonasson, verksamhetschef på Kost.

I juryns motivering står: ”Med kunden i fokus har landstingen ökat valfriheten och skapat ett system där patienterna får välja mellan 28 rätter vid varje måltid. Med den ökande patient- nöjdheten och effektivare produktionen har landstingen fått dubbla vinster. Mat-svinnet har gått från 25 till 4 procent vilket ger minskad klimatpåverkan samtidigt som man har lägre kostnader. Juryn ser dessutom med fördel att projektet kan användas i andra offentliga verksamheter.”

Fakta framtidens patientmat

Framtidens patientmat infördes i september 2014. Det innebär att patienterna vid varje måltid kan välja från en meny med 28 olika rätter. Det är samma maträtter som serveras vid varje måltid vilket ger hög valfrihet men samtidigt möjligheten att äta en favorit flera gånger. Menyn finns i tryckt format och ligger på varje patients sängbord så de kan välja mat i lugn och ro. Sedan införandet har kostnaderna minskat med drygt 6 miljoner kronor per år, andelen ekologiska livsmedel ökat till över 40 procent och matsvinnet har kraftigt minskat.

Götapriset delades ut i samband med Kvalitetsmässan i Göteborg. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 150 000 kronor.

Din webbläsare är föråldrad

Gamla webbläsare har dåligt stöd för ny teknik och det ger inte webbsidan en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt uppdatera din webbläsare eller ladda ner någon annan som fungerar bättre. Här är ett axplock av webbläsare som är moderna och fungerar bättre.

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå ×