Laddar in

Välkommen till WordPress. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller radera det. Sedan kan du börja skriva!

Sveriges bästa patientmat


Patienterna på Västmanlands sjukhus Västerås serveras Sveriges bästa sjukhusmat

Vi har Sveriges bästa patientmat

EY rankar Västerås sjukhus som nr 1 2014


Patienterna på Västmanlands sjukhus Västerås serveras Sveriges bästa sjukhusmat. Det framgår av det benchmarkingprogram som EY genomför årligen där Västerås rankas nr 1 för 2014. Det nya 28-rätters à la carte systemet är det som ligger bakom framgången.

– Vi har tagit fram ett för Sverige helt nytt unikt system för mat till patienter som vi kallar 28-rätterssystemet,säger Kost verksamhetschef Marcus Jonasson. Systemet har gett oss kraftigt ökat antal nöjda patienter och minskade kostnader i verksamheten motsvarande drygt sex miljoner kronor.

Landstingsgemensamt benchmarkingprogram

För femte året i rad inbjöds samtliga landsting i Sverige att vara med i det landstingsgemensamma benchmarking- programmet som anordnas av EY. Landstingen utvärderades sjukhusvis efter resultaten inom områdena ekonomi, servicenivå och kundnöjdhet. Resultaten vägdes sedan samman och jämfördes med varandra i en slutlig ranking. I den samman-ställningen rankas Kost som bäst i Sverige för resultatet på Västmanlands sjukhus Västerås.

28-rätters à la carte

Hemligheten bakom framgången är Kost nya unika patientsmatssystem som infördes under 2014. Systemet innebär att patienterna erbjuds 28 olika maträtter att välja på vid varje måltid, något som gör att patienten hela tiden kan hitta något han/hon är riktigt sugen på och längtar efter att få serverat. Det är samma maträtter som serveras vid varje måltid vilket ger hög valfrihet men samtidigt möjligheten att äta en favorit flera gånger. För de som önskar finns det även möjlighet att välja en av nio olika desserter. Menyn finns i tryckt format och ligger på varje patients sängbord så de kan välja mat själva i lugn och ro.

Ökad kundnöjdhet och minskade kostnader

Införandet av 28-rätterssystemet har gett ett antal mycket positiva effekter. I senaste kundenkäten ökade antalet patienter som är nöjda med matens smak och utseende med hela 15 procentenheter.

En av de största ekonomiska vinningarna med systemet är att matsvinnet vid tillagning och dukning har minskat kraftigt från 25 % till 4 %. Det i kombination med minskade personalkostnader och lägre livsmedelskostnader har minskat de totala kostnaderna med drygt sex miljoner kronor.

– Sedan tidigare är vi på Kost nominerade till Götapriset som går till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor, säger Kost förvaltingschef Kristina Lönn. Att vi nu följer upp det med att bli rankade bäst i Sverige på patientmat är otroligt roligt och ett tecken på att vi hittat ett nytt framgångsrikt sätt att arbeta på som med all säkerhet kommer sprida sig till andra landsting i Sverige.

Din webbläsare är föråldrad

Gamla webbläsare har dåligt stöd för ny teknik och det ger inte webbsidan en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt uppdatera din webbläsare eller ladda ner någon annan som fungerar bättre. Här är ett axplock av webbläsare som är moderna och fungerar bättre.

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå ×