Nyheter

kostparm kopiera kopiera

Kostpärm

Som stöd till vårdpersonalen har Kost med hjälp av dietister på våra sjukhus tagit fram en Kostpärm. Den innehåller information om Kosts olika enheter, mat- och näringslära, säker mat och hygien samt en detaljerad beskrivning av alla våra koster. 

Här på hemsidan finns en digital variant av kostpärmen som är lätt att bläddra runt i. Det finns även möjlighet att ladda hem Kostpärmen i pdf-format. Vi har dessutom tryckt Kostpärmen i broschyrform och distribuerat ut till avdelningarna. Skulle du vilja ha ett eget exemplar går det utmärkt att beställa den på Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den .

 

kostparm

 

Klicka på bilden för att läsa vår kostpärm.

pdfEller ladda ner den här.

på jobb vid datorn

1. I Sveaköket, där all mat tillagas, börjar hela kedjan med att en prognos planeras för hur mycket mat som ska tillagas i köket om 2-3 veckor. Utifrån denna prognos beställs sedan råvarorna hem.

vårt kök!

2. I perfekt tid levereras beställda råvaror. Vaktmästaren tar emot varorna och kollar så de ser bra ut och håller kvalitén. Det som inte är bra skickas tillbaka direkt.

vårt kök!

3. För att underlätta för kockarna, plockar vaktmästarna ihop alla ingredienser på receptvagnar. Inga varor lagerhålls utan allt går direkt ut i köket för tillagning.

på jobb vid datorn

4. Hela köket är indelat i olika zoner. Mycket oren, oren, blandad och ren zon. För att komma in till själva tillagningen, som är en ren zon, passeras en sluss där varje medarbetare skrubbar sig. Även skorna görs rent i en speciell skotvätt.

på jobb vid datorn

5. I varmköket lagas all varm mat, precis som man gör i vilket kök som helst. Varje vecka görs ca 30 000 portioner patient- och restaurangmat till kunderna i Västmanland och Uppland.

på jobb vid datorn

6. Maten smaksätts och provsmakas individuellt av våra kockar. Som en extra slutgiltig kontroll, görs detta alltid av minst två olika kockar.

7

7. I en särskild del av köket tillagas specialkoster och önskekoster. Vi erbjuder alltid ca 65 olika rätter till varje måltid.

på jobb vid datorn

8. Maten tillagas på traditionellt sätt och kyls sedan ner till +3 °C inom 90 minuter i en Blast Chiller. Hanteringen att tillaga och sedan kyla ner maten kallas Cook chill och är idag den överlägset bästa metoden för att säkerställa kvalitén på maten hela vägen fram till servering.

på jobb vid datorn

9. I kallköket är lufttemperaturen +12 grader. Här lagas t ex kalla såser, desserter och andra kalla godsaker som konstant måste hålla kylkedjan.

på jobb vid datorn

10. I kallköket görs även råkostblandningar och sallader. Dessa kan sedan väljas som tillval på brickan.

på jobb vid datorn

11. Till Kost restauranger och caféer i Västmanland samt Enköping görs dagligen hundratals smörgåsar och salladslådor till försäljning.

på jobb vid datorn

12. All färdiglagad mat ställs i stora kylrum där de sorteras och packas om för vidare leverans till Uppsala, Västerås, Enköping, Sala, Köping och Kost restauranger.

på jobb vid datorn

13. Vid brickdukningsbandet görs varje bricka iordning utifrån patienternas egna önskemål. Sveaköket i Västerås gör detta till alla patienter i Västmanland samt Enköping, medan Claraköket i Uppsala tar hand om dukningen till Akademiska sjukhuset.

på jobb vid datorn

14. I början av bandet ställs först en bricka och på den ett menykort. Där framgår sedan exakt vilken mat som varje patient har beställt.

på jobb vid datorn

15. Utifrån menykortet portioneras maten och läggs upp på tallriken. Varje rätt går att få i tre olika storlekar, så det blir många olika variationer av måltider att hålla reda på.

på jobb vid datorn

16. När brickan är klar kontrolleras patientens beställning en sista gång innan den ställs i matvagnen. Maten värms sedan ca 45 minuter innan patienten ska serveras, så att den ska vara rykande varm.

på jobb vid datorn

17. Matvagnarna körs hela vägen ut till varje avdelning. Logistiken är viktig då vi kör ut och transporterar tillbaka ca 200 matvagnar två gånger/dag.

på jobb vid datorn

18. Som ett sista steg i kedjan kommer brickor, porslin och bestick tillbaka. Allt diskas och eventuellt kvarlämnad mat tas omhand i en bioavfallstank. Matavfallet används sedan till biogasproduktion.